Tema 9: Føydalismen

Kontekst for temaet

Dette er en beskrivelse av hvordan mange europeiske samfunn fungerte økonomisk og politisk fra Romerrikets fall og til moderne tid. I Frankrike tok man et oppgjør med systemet i 1789, Russland så sent som i 1917. Mange andre land har hatt tilsvarende trekk, eksempelvis Norge og Japan.

Repetisjonsspørsmålene til kapitlet

  1. Hva var det med føydalsystemet som gjorde England sårbart for invasjoner?
  2. På hvilken måte vokste føydalsystemet fram?
  3. Kan man beskrive middelalderens Norge som føydalt? Hvorfor/hvorfor ikke?
  4. Hvordan forsvant føydalsystemet?
  5. På hvilken måte skiller vårt moderne demokrati seg fra føydalsystemet? (Krever at du søker også utenfor boka.)

Dybdeoppgaver til temaet

  1. Teksten beskriver England før 1066 som et «føydalt» samfunn som var så svekket at det kunne plyndres og invaderes. Hvilke spesifikke trekk ved føydalismen, ifølge kilden, gjorde land som England så sårbare for ytre fiender og invasjoner?
  2. Etter Romerrikets fall mistet folk sikkerheten de var vant til, og i noen områder oppsto det «mafia-lignende tilstander» der «røverbaroner» tilbød beskyttelse mot betaling. Hva forteller dette deg om grunnleggende menneskelige behov når et sentralisert styre kollapser, og hvordan tror du en slik overgang ville påvirket folks tillit til myndigheter og samfunn?
  3. Teksten trekker paralleller mellom føydale Europa og TV-serier som Game of Thrones, der herskere var avhengige av mektige familier, og bønder hadde liten kontroll over egne liv. Diskuter hvorfor et system med så svak sentralmakt (kongen) og så stor makt hos lokaladelen kunne vare så lenge, og hvilke fordeler (for noen) og ulemper (for andre) et slikt system kan ha hatt?
  4. Norge er beskrevet som et unntak i det føydale Europa, med relativt sterke konger og en svakere adel, samt flere selveiende bønder. Hvordan kan disse forskjellene i Norges samfunnsstruktur ha bidratt til landets «relativt mektige posisjon» i det 13. århundre, og hvilke langvarige konsekvenser kan det ha hatt at det «var lite eller ingen makt under kongen til å tale norske interesser» senere?
  5. Føydalismen forsvant gradvis, blant annet på grunn av pestepidemier som skapte mangel på arbeidskraft og ga bøndene en sterkere forhandlingsposisjon, samt økt handel og byvekst som ga kongen nye inntekter. Tenk deg at du var en bonde eller en adelsmann under denne overgangen: Hvordan ville disse endringene ha påvirket din hverdag og din posisjon i samfunnet, og hva tror du var de største utfordringene for å tilpasse seg en verden som ble mindre føydal?

Flere oppgaver her.

Quiz-spørsmål fra kapitlet

Spørsmål fra teksten i boka som kan benyttes til en flervalgstest for elevene, som ren læringsaktivitet – legges inn i Teams, itsl, kahoot (osv) av lærer.
Spørsmål med svar finnes her (passordbeskyttet side, bare for lærere – send en epost til kontakt@historiepatvers.no for å få passordet).

Her finner du quiz-spørsmålene ferdig innlagt i en Teams-form som du kan importere rett inn i din egen Teams-bruker, ferdig til å bruke med elevene.

Temaets tilknytning til ny læreplan i historie

Kompetansemål: gjøre rede for hvordan handel og økonomiske systemer har påvirket maktforhold og menneskers liv
Kompetansemål: sammenligne hvordan demokratiet i antikken og demokratiet i vår tid har gitt mennesker ulike muligheter til demokratisk deltakelse
Kompetansemål: vurdere endringer i fordeling og legitimering av makt fra middelalderen til og med tidlig nytid
Tverrfaglig tema: Demokrati og medborgerskap –  I historiefaget handler det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap om å gi elevene forståelse av demokratiets opprinnelse og utvikling. Faget gir også elevene forståelse av hva som gjør demokratier levedyktige.
Kjerneelementer: Hvordan har mennesker skaffet seg mat og livsgrunnlag og skapt og fordelt rikdom og ressurser? Hvordan har mennesker organisert seg i samfunn?

Forfatternes hovedkilder for kapitlet

  • Collins, Paul (2014). The Birth of the West. Ingram Publisher Services.
  • Landes, David S (1998). The Wealth and Poverty of Nations.
  • snl.no