
Kontekst for kapitlet
Her setter vi fokus på hvilken enorm rolle utviklingen av teknologier har spilt i verdenshistorien, både militært, økonomisk og kulturelt. Kunsten å fremstille stål av jern var i oldtiden en høyteknologi som både skapte fordeler i den daglige kampen for å skaffe mat og husly og på slagmarken. Det er ikke uten grunn at jernet har gitt navn til en arkeologisk tidsalder – jernalderen. Mer overraskende er det kanskje at dette harde og grå materialet har blitt mer og mer viktig i vår tid, i og med at muligheten til å hente opp jern for å lage stål var en forutsetning for den industrielle revolusjon. Jern gir – enkelt sagt – både makt og utvikling, og med dette kapitlet kan elevene få innsikt i hvorfor det er slik.
Repetisjonsspørsmålene til kapitlet
- Hva har bruken av jernøks betydd for menneskets
utbredelse? - Hva er fordelen med kastespyd fremfor stikkspyd?
- Hva er grunnen til at jern er et enklere tilgjengelig
materiale enn bronse? - Hvorfor har vi så mange gjenstander fra norsk jernalder?
Dybdeoppgaver til temaet
Oppgaver her.
Quiz-spørsmål fra kapitlet
Spørsmål fra teksten i boka som kan benyttes til en flervalgstest for elevene, som ren læringsaktivitet – legges inn i Teams, itsl, kahoot (osv) av lærer.
Spørsmål med svar finnes her (passordbeskyttet side, bare for lærere – send en epost til kontakt@historiepatvers.no for å få passordet).
Her finner du quiz-spørsmålene ferdig innlagt i en Teams-form som du kan importere rett inn i din egen Teams-bruker, ferdig til å bruke med elevene.
Relevante ressurser på nett
- Hva kan våpen fortelle oss – Norgeshistorie.no
- Norgeshistorie: Alle deres artikler om jernalder
Kapitlets relevans i forhold til Fagfornyelsen i historie
Kompetansemål: gjøre rede for viktige endringer i hvordan mennesker har skaffet seg mat og brukt naturressurser, og vurdere betydningen av dette for mennesker og et bærekraftig samfunn
Kompetansemål: gjøre rede for hvordan handel og økonomiske systemer har påvirket maktforhold og menneskers liv
Tverrfaglig tema: Bærekraftig utvikling – I historiefaget handler det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling om å gi elevene forståelse av samspillet mellom mennesket og naturen. Faget viser hvordan mennesket har forholdt seg til naturen, forvaltet og brukt ressurser.
Kjerneelementer: Hvordan har mennesker skaffet seg mat og livsgrunnlag og skapt og fordelt rikdom og ressurser?
Forfatternes hovedkilder for kapitlet
- Landes, David S (1998). The Wealth and Poverty of Nations.
- snl.no
- norgeshistorie.no