Dybdeoppgaver tema 29

Tema 29: Rivaliseringen sett fra vår tid

 1. Gammel og ny rivalisering kan forklare en del av den verden vi ser rundt oss. De sterkeste følelsene finnes gjerne hvis rivalene er tett innpå, har fysisk nærhet som naboer, eller omtrent samme ambisjonsnivå. Det kan forklare så banale ting som «hatet» mellom supporterne til fotballklubbene Lillestrøm og Vålerenga, eller det klassiske fiendskapet mellom Barcelona og Real Madrid. Danmark og Sverige har helt til moderne tid også hatt et anspent forhold seg imellom. Finn ut hva som ligger bak følgende «fiendskap» (tidligere eller nåværende):
  • India og Pakistan
  • Iran og Saudi-Arabia
  • Frankrike og Tyskland
  • Kina og Japan
  Men det er ingen automatikk i at slikt fiendskap oppstår. Hvorfor eksisterer det ikke noe tilsvarende anspent forhold mellom USA og Canada? Eller mellom Norge og Finland? Eller – for den saks skyld – dagens Danmark og Sverige?
 2. Mesteparten av den patriotismen og nasjonalfølelsen vi nordmenn legger for dagen, regnes som sunn og ufarlig. Hvert år på 17. mai går vi i tog, skryter av at vi er verdens beste land å bo i, og vifter med de røde, hvite og blå nasjonalsymbolene våre. Hva er det i vår fortid som gjør at det er så mye mer stuerent å være «nasjonalistisk» her enn det er i Danmark og Sverige?
  Sagt på en annen måte: Hvorfor regnes Sveriges store nasjonalhelt Karl 12. som en vi helst ikke bør skrive hyllingstaler om, mens Norges mest krigerske konge – birkebeinerlederen Sverre – nevnes selv i nasjonalsangen vår?