Kontekst for temaet
Krig er blitt kalt en forlengelse av politikken, altså som del av statslederes verktøykasse for å få gjennom politikken sin mot eget eller andre lands innbyggere. Krig har i perioder vært skremmende vanlig også her i Europa, slik som med Trettiårskrigen på 1600-tallet, Napoleonskrigene, og de to verdenskrigene på 1900-tallet. Men hvordan har fredsavtaler, fredsoppgjør og internasjonale lover og organisasjoner som FN allikevel bragt oss i retning av en mer fredelig verden?
Repetisjonsspørsmålene til kapitlet
- Hva var bakgrunnen for trettiårskrigen i Europa?
- Hva menes med det westfalske systemet?
- Historikeren Charles Tilley har argumentert for at den moderne staten er vokst fram av krig. Hva mener han med det?
- England (og fra 1707 Storbritannia) har ofte blandet seg inn i europeisk storpolitikk. Er det noe kontinuitet i hva de har forsøkt å oppnå?
- Hva var målet for stormaktene under fredsforhandlingene etter Napoleonskrigene?
- Hva het verdensorganisasjonen som ble opprettet etter første verdenskrig?
- Denne organisasjonen skulle forhindre nye storkriger i verden. Hvorfor ble den ikke sterk nok til det?
- Da FN ble opprettet etter andre verdenskrig dro skaperne nytte av erfaringene med Folkeforbundet, ved at enkelte land fikk mer makt i organisasjonen enn andre. Forklar.
- Diskuter kort om det er FN eller frihandel, demokrati og kapitalisme som har skapt den lange fredsperioden i Europa.
- Hva tror du skal til for å gjøre hele verden like fredelig som dagens Europa?
Dybdeoppgaver til temaet
(kommer)
Quiz-spørsmål fra kapitlet
Herfra kan du laste ned en quiz om dette kapittelet. Quizen er laget i Teams-format, slik at du kan bruke den som en selvrettende læringsaktivitet for elevene.
Forfatternes hovedkilder for kapitlet
- Brazier, Eirik; Kirkhusmo, Anders & Lima, Geir: første verdenskrig – fredsslutningene i Store norske leksikon på snl.no. Hentet fra https://snl.no/f%C3%B8rste_verdenskrig_-_fredsslutningene
- Knudsen, Olav Fagelund; Ravndal & Ellen Jenny; FN-sambandet: FN – Forente nasjoner i Store norske leksikon på snl.no. Hentet fra https://snl.no/FN_-_Forente_nasjoner
- Knudsen, Olav Fagelund; Julsrud, Ottar & Tvedt, Knut Are; Trondal, Jarle: EU – Den europeiske union i Store norske leksikon på snl.no. Hentet fra https://snl.no/EU_-_Den_europeiske_union
- Aarebrot, Frank & Evjen, Kjetil (2014) Land, makt og følelser, Stats- og nasjonsbygging. Vigmostad og Bjørke
- Aarebrot, Frank & Evjen, Kjetil (2017) Reformasjonen, den store historien. Vigmostad og Bjørke
Temaets tilknytning til ny læreplan i historie
Kompetansemål: Drøfte bakgrunnen for verdenskrigene og et utvalg andre sentrale kriger eller konflikter, og reflektere over om fredsslutninger har bidratt til å skape fred og forsoning.
Kompetansemål: Utforske menneskers handlingsrom og valgmuligheter i konfliktsituasjoner og vurdere konsekvenser av valgene de har tatt.
Kjerneelementer: De store spørsmål: Hvordan har mennesker både skapt, levd med og løst konflikter, men også klart å leve fredelig?